Столиця наших пращурів – білих хорватів

Стільсько – столиця наших пращурів – білих хорватів. А сучасні хорвати, здається, знають про нього краще за українців, добре пам’ятають про своє коріння. 626 р. імператор Візантії Іраклій запросив оселитися на Балканах сорбів і білих хорватів з півночі. Згадує їх під час походу князя Олега на Царгород і “Повість минулих літ”. Відомо також про Хорватську війну Володимира Святославича 993 р., після чого держава білих хорватів перестала існувати…
Розказувати про Стільсько можна дуже довго, та й не мені це робити. Інформація на цю тему – загальнодоступна.
Скажу лише про те, що мене найбільше вражає – масштабність стольного города.
Площа давнього Стільська – 200-250 га (а разом з полями й садами – 200 кв км)! Для порівняння: площа Трускавця 800 га (1/4 нашого міста). Площа тогочасного Києва (міста Володимира) – 10-12 га! Самий лише стільський дитинець у 1,5 рази перевищував його увесь.
Загальна довжина земляних валів (7-10 м заввишки з дерев’яними укріпленнями) – близько 10 км! Об’їзна дорога Трускавця – 7,4 км.
Відомо про 10 майстерень у місті, дороги були бруковані…
За підрахунками істориків у Стільському могли жити 450 тис. людей! Населення Києва перед монгольською навалою (200 – 100 років пізніше) – 30-50 тис. (за різними підрахунками). В облозі і руйнуванні Києва 1240 р. брали участь 20-50 тис. монголів. А уся орда Батия налічувала 50 тисяч.
Тому літній сезон вихованці гуртків Пішохідного туризму і Спортивного орієнтування БУТ розпочали з мандрівки саме до с. Стільська. Товаришували нам у цьому “Юні екскурсоводи” разом з керівником гуртка О. Діденко та батьки вихованців.
Після ознайомлення з експонатами місцевого музею, гід і сільська вчителька п. Іванна Фацієвич продовжила свою розповідь-екскурсію околицями городища та сусідніми селами Ілів і Дубровка.
“Адреналіну” нашим дослідникам додали обстеження печери “Рожаниця” (де за переказами народжували наступників білохорватських правителів) та жертовника Дирявець…
Шкода, що часу було замало. Хотілося б провести тут хоча б кілька днів, щоб вповні насолодитися атмосферою, відчути вікову енергетику цього чарівного місця.
Керівник гуртків
Пішохідного туризму і
Спортивного орієнтування
БУТ м. Трускавця
О. Бляхарський.
Поширити: